Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Αγαπητοί συμπολίτες,

Εξαιτίας των συνεχών μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης, οι Δήμοι όλης της χώρας, σε λίγο καιρό, δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων τους αλλά ούτε και να συντηρούν  τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους.
Τα τελευταία χρόνια, η κεντρική εξουσία έχοντας βάλει στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε αυθαίρετες και απαράδεκτες μειώσεις των θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα πόρων της Αυτοδιοίκησης, χωρίς καμία μελέτη για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Δήμων. Συγκεκριμένα το  2009 είχε καταβάλει στο Δήμο μας συνολικές επιχορηγήσεις (εκτός προγραμμάτων και επενδύσεων) ύψους 6.917.000 €, το 2010 4.876.000 €, το 2011 4.772.000 € ενώ στα μέσα του καλοκαιριού ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων για το 2012 δεν θα ξεπεράσει τα 2.903.000 €, ποσοστό 58% χαμηλότερο από το 2009 και 40 % χαμηλότερο από το 2011. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι απώτερος σκοπός του κεντρικού κράτους είναι να καταργηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο για τη μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, θα χρειασθεί να ξοδευτεί το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι αφαιρείται οποιαδήποτε δυνατότητα στο Δήμο να συντηρήσει τον εξοπλισμό του, να καλύψει τις κοινωνικές παροχές που διαθέτει (Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο ΑμέΑ κ.λπ.), να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα και γενικά να συντηρεί την πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα ζωής των κατοίκων (συντήρηση πρασίνου, φωτισμού, δρόμων, πεζοδρομίων, πάρκων, κλπ).

Ο Δήμος μας τα τελευταία 2 χρόνια, γνωρίζοντας τις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός, προσπάθησε και πέτυχε να μην αυξήσει καθόλου τα ανταποδοτικά τέλη, που είναι ήδη χαμηλά σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Αττικής, ούτε τα τέλη ενοικίασης των πεζοδρομίων για τα καταστήματα της πόλης μας. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε ότι, παρά τους δύσκολους καιρούς, όταν κάθε μέρα κλείνουν μαγαζιά, καταφέραμε τα έσοδα του Δήμου να παραμείνουν στα ίδια ποσοστά, παρέχοντας έτσι κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες μας. Με αυτόν τον τρόπο πήραμε πέρσι, όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς- κάτι που ελάχιστοι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα κατάφεραν -  δημιουργώντας το νέο βρεφικό σταθμό στο χώρο του ΠΙΚΠΑ και από φέτος άρχισε να λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Κοινωνική Ιματιοθήκη. Το χώρο αυτό, τον παραλάβαμε σαν αποθήκη για παλιά αντικείμενα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου και καταφέραμε να περάσει η χρήση του στο Δήμο Καισαριανής για 10 χρόνια, με το συμβολικό τίμημα των 10 € το χρόνο. Έτσι, μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη, μετά από τις δικές μας ενέργειες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετατράπηκε σε στολίδι για την πόλη. 
Δημιουργήσαμε ένα κεντρικό μαγειρείο σε χώρο των Ξυλίνων, εξασφαλίζοντας φαγητό σε καθημερινή βάση, για 105 άπορους συμπολίτες μας. Αρωγοί σε αυτή μας την προσπάθεια ήταν και είναι εθελοντές αλλά και οι προσφορές σε φαγητό που μας δίνονται.
Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον πολιτισμό στην πόλη με ελάχιστα χρήματα. 
Δίνουμε τη μάχη, σε καθημερινή βάση, με το προσωπικό που μας απέμεινε μετά από τις αλλεπάλληλες συνταξιοδοτήσεις εξαιτίας των γνωστών μέτρων, για την καθαριότητα της πόλης και τη συντήρηση των ελεύθερων χώρων  ώστε οι πολίτες μας να έχουν τις παροχές που δικαιούνται και αξίζουν. 
Ο Δήμος μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να συνεχίσει την κοινωνική του προσφορά, ενισχύοντας την μάλιστα με το άνοιγμα καινούριου παιδικού-βρεφικού σταθμού, σε χώρο όπου παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια να στεγαστεί το 2ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων). 
Ενώ λοιπόν ο Δήμος προσπαθεί και καταφέρνει να μην μείνει κανένα παιδί και φέτος εκτός παιδικών/βρεφικών σταθμών – δεδομένης και της κατακόρυφης αύξησης των αιτήσεων εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια – και της αδυναμίας των νοικοκυριών να στείλουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς Σταθμούς έρχεται το κράτος και μειώνει κατά 12,5% την επιχορήγηση ανά παιδί. Παράλληλα παρόμοιες δομές όπως, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, και άλλα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αφού και γι αυτά σταμάτησε η χρηματοδότηση. Σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού  οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το τελευταίο πλέον αποκούμπι του πολίτη. Σηκώνει μόνη της το βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες (Βρεφικοί/παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Υγείας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Φροντιστήρια και τόσα άλλα) και είναι η μόνη που μπορεί να σταθεί δίπλα τους και να τους εξασφαλίσει τις απαραίτητες δομές για την καθημερινή τους διαβίωση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο λαός της χώρας στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.   
Ακολουθώντας πιστά την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, συνεχίζουμε τον αγώνα και παλεύουμε. Καλούμε όλο το λαό της Καισαριανής να ξεσηκωθεί, συμμετέχοντας κι αυτήν τη φορά στον αγώνα που θα δώσουμε στις 12 & 13 Σεπτεμβρίου μαζί με όλους τους Δήμους της χώρας αλλά και σε όσους πρόκειται να  ακολουθήσουν.     
Ζητάμε την κατανόησή σας για οποιαδήποτε δυσλειτουργία παρουσιασθεί από το διήμερο κλείσιμο των Δήμων αλλά αυτή είναι η ελάχιστη θυσία για να μείνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια και ζωντανή, δίπλα στους δημότες της.  

Καισαριανή, 10 Σεπτεμβρίου 2012

          
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΑΚΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: